Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdroj: fcbarcelona.cz

Nou Camp – údaje
Otevřeno:
1957
Místo: Barcelona
Kapacita: 98.000
Hrací plocha: 105 x 71m
Kluby: FC Barcelona

Oficiálním názvem El Nou Estadi del Futbol Club, jiným, avšak používanějším a daleko známějším slovem Nou Camp. Už víte, o čem je řeč? Máte pravdu, jedná se o architektonický skvost a největší stadion Evropy, kde své domácí zápasy sehrává FC Barcelona. To jsou však ty úplně nejzákladnější informace, pojďme si spolu Nou Camp prohlédnout podrobněji...
Počátky Nou Campu (v překladu "Nový stadion") se datují do let 1954 – 1957, kdy se rozhodlo, že stadion musí korespondovat s tehdejší silou mužstva v čele s bývalým skvělým maďarským fotbalistou Kubalou. V pořadí třetí stadion FC Barcelona je dílem tří architektů - Francesca Mitjansa Mira, Lorenza Garcíi Barbona a Josepa Soterase Mauriho. Základní kámen byl položen 27. března roku 1954 a samotný stánek byl postaven během tří let. Náklady na stavbu byly odhadnuty na 300 milionů peset. Nutno podotknout, že velkou část financovali fanoušci ze svých vlastních zdrojů, i tak musela Barca splácet dluh ještě několik následujících let. Stadion byl postaven takřka doslova ze železa a betonu. V dnešní době se jeho podoba zmodernizovala, kostra stadionu ale zůstala stejná. Dřívější obrovité rozměry hrací plochy 107x72m jsou už však minulostí a na příkaz UEFY se dnes na Nou Campu hraje "pouze" na ploše 105x68 metrů.
Nou Camp byl otevřen 24. září 1957. Byl to velký svátek v tomto katalánském městě, které si mohlo alespoň na chvíli odpočinout od každodenních starostí, které jim přidělával španělský diktátor Francisco Franco. Nou Camp oslavil svůj vznik utkáním proti polskému týmu Legia Varšava, Blaugranas vyhráli 4:2 a historicky první branku na tomto svatostánku zaznamenal Eulogio Martinéz. Utkání sledovalo více než 90.000 diváků. Tehdejší kapacita stadionu totiž byla vytvořena pro 93.053 diváků. Od původního plánu 150.000 míst se záhy upustilo.
Kapacita Nou Campu byla kolem roku 1980 rozšířena o 22.115 míst pro MS '82, které Španělsko pořádalo. V dnešní době pojme 109.815 míst. FIFA však povolí jen 98tisícovou kapacitu. Stadion je aktuálně 48 metrů vysoký a má plochu 55.000 metrů čtverečních (250 metrů dlouhý a 220 metrů široký). Krásu Nou Campu v období 1998 - 1999 ocenila také UEFA, která ohodnotila stadion pěti hvězdičkami. V útrobách El Nou Stadi del Futbol Club se nachází šatny, kaple, Boxy, VIP salon, tiskový sál, televizní studio, novinářská lóže, technické kanceláře, sportovní lékařské centrum, operativní řídící jednotka (ve zkratce OCU), prostor pro styky bývalých hráčů, Muzeum prezidenta Núneze, dokumentární centrum Barcelony. Od svého vzniku prošel Nou Camp mnohými renovacemi. V roce 1992 byl pro Olympijské hry Nou Camp například rozšířen do výšky a do podoby, která byla uchována dodnes. Rekonstrukcí prošly také namátkou tribuny, novinářské lóže.
Nou Camp není jenom fotbalovým stadionem. Stadion hostil celou řadu osobností i pěveckých koncertů. Tu čest zde vystupovat měli Bruce Springsteen, Michael Jackson, Julio Iglesias, Sting, Youssou N'Dour, Tracy Chapman, Peter Gabriel, Josep Carreras, Plácido Domino, Luciano Pavarotti, skupina U2 a další a další. Nezapomenutelnou událostí spjatou s Nou Campem je návštěva papeže Jana Pavla II. v roce 1982. Nou Camp je svou velikostí a krásou předurčen k hostitelství mnoha důležitých fotbalových zápasů a událostí. MS '82, Olympiáda '92, finále Ligy Mistrů '99 mezi Bayerem Mnichov a Manchesterem United.
Zahrát si na Nou Campu je snem snad každého fotbalisty na světě. Elektrizující atmosféra v hledišti, které vás sevře a nenechá vás ani na chvíli vydechnout, okouzlující a honosná stavba - to vše dělá tento svatostánek jedním z těch nej, nej, nej, co může fotbalový svět nabídnout...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář